Hepatitele B si CHepatita este o inflamare a ficatului si poate fi cauzata de multe lucruri. Una dintre cauzele cele mai frecvente ale hepatitei cronice (pe termen lung) este infectia virala.

Hepatitele B si C sunt doua astfel de virusuri si impreuna ucid aproape 1 milion de oameni anual. In prezent, 500 milioane de persoane din intreaga lume sunt infectate cu hepatita cronica B si C si unul din trei oameni a fost expus la unul sau ambele virusuri.

Spre deosebire de hepatita C, hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare eficienta. Daca crezi ca esti in situatie de risc, este important sa te testezi.Hepatitele B si C reprezinta una dintre amenintarile majore la sanatatea globala. Hepatitele B si C sunt virusuri „tacute� si poti fi infectat de multi ani fara sa stii. Daca nu sunt tratate, ambele virusuri pot duce la leziuni ale ficatului (ciroza) sau cancer hepatic, insuficienta hepatica si deces.

In anumite cazuri, diagnosticarea se face prea tarziu si singura optiune valabila ramane transplantul de ficat. Aproximativ 1 milion de persoane mor anual din cauza hepatitelor B si C. Daca consideri ca te afli in situatie de risc, este important sa te testezi si sa iei in calcul o serie de optiuni terapeutice si strategii de auto gestionare a bolii.Riscul de infectie cu HIV,VHB, VHC
  HIV VHB VHC
Volumul minim de sange 0,1 ml 0,00004 ml Nu se cunoaste inca
Riscul de infectie dupa intepare 0.3% 1-37% 0-7%
Supravietuirea virusului in mediul ambiant 72 ore 1-24 sapt 1-2 sapt
Exemplificarea infectiozitatii virusului hepatitic B comparativ cu virusul HIV:
 • - diluarea a1 ml sange cu VHB in 90.000 litri apa duce, in urma injectarii a 1ml din solutia respectiva, la infectare certa cu HVB
 • - diluarea a 1 ml sange cu HIV in 250 ml apa duce, in urma injectarii a 1 ml din solutia respectiva, la o sasa de infectie de doar 1:10


Hepatita B

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recunoaste ca hepatita B este una dintre cele mai severe boli care afecteaza omenirea in zilele noastre. Hepatita B este una dintre cele mai comune infectii virale din lume, iar OMS estimeaza ca 2 miliarde de oameni au fost infectati cu virusul hepatitei B si aproximativ 350 milioane de oameni traiesc cu infectii cronice (intreaga viata).

Virusul hepatitei B este foarte infectios, de aproape 50-100 de ori mai infectios decat HIV. Virusul hepatitei B se gaseste in toate fluidele corpului, inclusiv in sange, sperma, transpiratie, lacrimi si chiar in laptele matern. Desi nu toti oamenii prezinta semne de infectie, cele mai des intalnite semne la cei care le au sunt:

 • Greata
 • Oboseala
 • Icter
 • Dureri de stomac
 • Diaree
 • Dureri articulare

Spre deosebire de hepatita C, vestea buna este ca exista un vaccin care poate preveni infectia. Daca crezi ca esti in situatie de risc, vaccineaza-te cat mai curand posibil.Hepatita C

170 milioane de persoane au hepatita cronica C la nivel mondial. In anul 2000, OMS a estimat ca 3-4 milioane de persoane se infecteaza anual.

La fel ca in cazul hepatitei B, virusul hepatitei C este cunoscut drept ‘ucigas tacut’ si oamenii pot trai cu virusul multi ani fara simptome semnificative sau fara sa stie ca sunt infectati. In tot acest timp, aceste persoane pot raspandi virusul catre altii.

Netratat, in cativa ani poate duce la leziuni ale ficatului (ciroza), insuficienta hepatica si, in cele din urma, la deces.

Hepatita C se raspandeste in principal prin contact sangvin si, la fel ca in cazul hepatitei B, simptomele pot include:

 • Greata
 • Oboseala
 • Dureri articulare si musculare
 • Anxietate si depresie
 • Probleme de concentrare
 • Dureri de stomac
 • Pierderea apetitului

Click aici pentru mai multe despre hepatita C.

Testeaza-te

Este necesara efectuarea unui simplu test- in general, test de sange - atat pentru hepatita B cat si pentru hepatita C. Daca esti diagnosticat cu hepatita B sau C, vei trebui sa faci fata numeroaselor provocari, dar este mai bine sa infrunti boala, sa stii cum sa eviti transmiterea infectiei catre altii si sa iei in calcul optiunile de tratament si strategiile de auto gestionare a bolii cat mai curand posibil.Factori de risc

Virusul hepatitei B se transmite prin contact direct cu sangele infectat sau cu majoritatea fluidelor corpului, si anume: sange, sperma, transpiratie, lacrimi si lapte matern. In ceea ce priveste virusul hepatitei C, momentan se stie ca se transmite prin contact direct cu sangele infectat. In general, poate fi transmis destul de greu prin alte fluide ale corpului.

Multi oameni nu au simptome dupa ce contacteaza hepatita B sau C, desi pot transmite virusul catre alte persoane. Cele mai frecvente cai de infectare sunt:

 • Transfuzii de sange si derivate din sange, mai ales daca acestea s-au facut inainte de introducerea testarii obligatorii a sangelui transfuzat;
 • Interventii medicale sau stomatologice, fara sterilizarea adecvata a echipamentului;
 • De la mama la fat, in cursul nasterii;
 • Folosirea in comun a seringilor pentru drogurile injectabile;
 • Folosirea in comun a paielor/tuburilor de aspirare a cocainei;
 • Folosurea in comun a lamelor de ras, periutelor de dinti sau a altor produse de uz personal;
 • Tatuaje si body piercing, daca se efectueaza cu echipament nesterilizat.


Hepatita B – Vaccineaza-te

Imunizarea este cel mai bun mod de prevenire a infectarii cu hepatita B. Din anii 1980 pana in prezent au fost folosite peste 1 miliard de doze de vaccin impotriva hepatitei B si acesta s-a dovedit eficient in aproximativ 95% din cazuri. Pentru moment, nu exista un vaccin pentru hepatita C.Vaccinarea la nivel mondial

In ciuda statisticilor excelente privind eficienta vaccinarii, din pacate, vaccinul pentru hepatita B nu este disponibil in toata lumea. Incepand cu martie 2006, 164 tari au inclus vaccinul in programele lor de imunizari, inclusiv majoritatea tarilor din Asia de Est si Sud-Est, Insulele din Pacific, Australia si Noua Zeelanda, America de Nord si Sud, Europa Occidentala si Orientul Mijlociu.

Din 1991, Organizatia Mondiala a Sanatatii a cerut tuturor tarilor sa includa vaccinul pentru hepatita B in programele lor nationale de sanatate, dar multe tari sarace din Africa Sub-Sahariana si India, precum si o serie de alte tari (inclusiv Irlanda, Olanda si Marea Britanie) nu au programe universale de vaccinare. Astazi, 350 milioane de oameni din intreaga lume traiesc cu o boala care poate fi prevenita si care ucide aproximativ 1 milion de oameni anual.350 milioane de oameni – merita platit acest pret?

Pretul vaccinului pentru hepatita B a fost unul dintre principalele obstacole in introducerea acestuia in multe tari dar, de la crearea acestuia in anul 2000, Alianta GAVI a avut un rol primordial in a ajuta oamenii sa aiba acces la vaccinul pentru hepatita B. Estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii indica faptul ca, din momentul infiintarii Aliantei GAVI, inca 192,2 milioane de copii au beneficiat de vaccin.

Daca crezi ca esti in situatie de risc privind hepatita B, ar trebui sa ceri medicului tau informatii despre imunizari.